Rate this post

به گزارش عاشق وب مبتلایان بیماری مولتیپل اسکلروزیس به اختصار ام اس(MS) اغلب بعد از مصرف لبنیات از بروز علایم شدیدتر بیماری شکایت می کنند و الان محققان دانشگاه های بُن(Bonn) و  ارلانگن-نورنبرگ(Erlangen-Nuremberg) علت احتمالی این امر را یافته اند.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، طبق این مطالعه، پروتئینی که در شیر گاو وجود دارد سبب ایجاد التهابی می شود که غشای عایق اطراف سلول های عصبی را هدف قرار می دهد. این مطالعه این ارتباط را در موشها نشان داد اما شواهدی از وجود مکانیسمی مشابه در انسان ها هم یافت شده است. ازاین رو محققان سفارش می کنند که گروههای خاصی از مبتلایان از مصرف محصولات لبنی اجتناب کنند. این مطالعه در مجله “PNAS” انتشار یافته است.
“استفانی کورتن”(Stefanie Kürten) از موسسه آناتومی در دانشگاه بُن توضیح می دهد: ما بارها و بارها از بیماران شنیده ایم که وقتی شیر، پنیر یا ماست مصرف می کنند، احساس بدتری پیدا می کنند. این استاد آناتومی اعصاب که بعنوان یک متخصص مشهور در بیماری ام اس شناخته می شود مطالعه خویش را در سال ۲۰۱۸ در دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ شروع کرد و یک سال و نیم قبل به بُن نقل مکان کرد تا کارش را با گروه تحقیقاتی اش ادامه دهد.
او می گوید: ما به موش ها، پروتئین های مختلفی از شیر گاو تزریق کردیم. ما می خواستیم بفهمیم که آیا مولفه ای در رابطه با بروز علایم بیماری در شیر وجود دارد یا خیر. محققان آن چه که به دنبالش بودند را یافتند. زمانی که آنها کازئین شیر گاو را به حیوانات تزریق کردند، موش ها اختلالات عصبی نشان دادند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان از صدمه به غشای عایق اطراف رشته های عصبی یعنی میلین داشت. این ماده چربی-مانند از ایجاد اتصال کوتاه جلوگیری می کند و علاوه بر آن به صورت قابل توجهی هدایت پیام های عصبی را تسریع می کند.
در مولتیپل اسکلروزیس، سیستم ایمنی بدن، غلاف میلین را از بین می برد. نتایج ناشی از بین رفتن این غشا، مورمور شدن، مشکلات بینایی و مشکلات حرکتی است و در موارد شدید به فلج شدن فرد ختم می شود.
به نظر می رسید که تزریق کازئین سبب صدمه دیدن شدید غلاف عایق میلین در موش ها شده است.
“ریتیکا چاندر”(Rittika Chunder) از گروه تحقیقاتی دکتر کورتن می گوید: به نظر می آید که علت آن، بروز یک پاسخ ایمنی درست مشابه آنچه در ام اس رخ می دهد، باشد. سیستم دفاعی بدن در واقع به کازئین حمله می کند اما در این فرایند پروتئین های دخیل در تشکیل میلین هم از بین می روند.
چنین واکنشی زمانی رخ می دهد که دو مولکول دستکم در بخش هایی از خود بسیار به یکدیگر شبیه باشند. سیستم ایمنی در این مورد گرفتار مشکل می شود و آنها را با هم اشتباه می گیرد. “چاندر” می گویند: ما کازئین را با مولکول های مختلفی که برای تولید میلین اهمیت دارند مقایسه کردیم. و در این فرایند به پروتئینی به نام MAG رسیدیم. این پروتئین از برخی جهات شباهت قابل توجهی به کازئین داشت به صورتی که آنتی بادی های کازئین در حیوانات آزمایشگاهی، ضد MAG هم فعال بودند.
این بدان معناست که در موش هایی که کازئین دریافت کرده بودند، سیستم دفاعی بدن ضد MAG عمل کرده بود و میلین را گرفتار صدمه کرده بود.
اما تا چه اندازه میتوان این نتایج را به افراد مبتلا به ام اس تعمیم داد؟
برای پاسخ به این سؤال محققان آنتی بادی های کازئین موش را به بافت مغز انسان تزریق کردند و این آنتی بادی ها در سلول های مسئول تولید میلین تجمع یافتند.
بعضی از گلبول های سفید خون به نام سلول B مسئول تولید آنتی بادی هستند. این مطالعه نشان داد که سلول های B در خون افرادی که به ام اس مبتلا هستند به شدت در مقابل کازئین واکنش نشان می دهند. احیانا افراد مبتلا به این بیماری در نتیجه ی مصرف شیر در مقابل کازئین پاسخ آلرژیک بوجود آورده اند و بعد از آن بمحض مصرف باردیگر محصولات لبنی، سیستم ایمنی آنها آغاز به تولید آنتی بادی ضد کازئین می کند که به علت شباهت کازئین به پوتئین MAG، غلاف میلین اطراف رشته های عصبی هم صدمه می بیند.
با این وجود این مورد تنها بر بیمارانی که به کازئین شیر حساسیت دارند، اثر می گذارد. کورتن می گوید: ما به دنبال روشی برای آزمایش آنتی بادی های ضد کازئین در این افراد هستیم. تا دستکم این افراد از مصرف لبنیات اجتناب کنند.
این احتمال هم وجود دارد که شیر گاو خطر مبتلا شدن به ام اس را در افراد سالم افزایش دهد چونکه کازئین می تواند در این افراد هم پاسخ آلرژیک ایجاد کنند که پدیده نادری هم نیست. زمانی که چنین واکنشی وجود داشته باشد، احتمال صدمه به میلین هم از نظر نظریه وجود دارد. با این وجود این بدان معنا نیست که حساسیت بیش از اندازه به کازئین لزوما سبب بروز بیماری ام اس می شود. این بیماری به عوامل دیگری هم وابسته است. با این وجود این ارتباط نگران کننده است. کورتن می گوید: تحقیقات نشان می دهد که نرخ مبتلا شدن به ام اس در جوامعی که شیر گاو زیادی مصرف می کنند، بیشتر است.