Rate this post

به گزارش عاشق وب واکسن mRNA سرطان شرکت ˮبیو ان تکˮ(BioNTech) که اولین سازنده واکسن بیماری کووید-۱۹ است، حالا آزمایش بالینی فاز ۲ خویش را شروع کرده است و می تواند تا ۲۰ جهش را هدف قرار دهد.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، تابستان سال جاری، شخصی به نام “عمر رودریگز”، ۴۷ ساله، مبتلا به سرطان روده بزرگ در مرحله سه تشخیص داده شد و با وجود این که برای خلاص شدن از شر تومور سرطانی تحت عمل جراحی قرار گرفت، ۷۰ درصد احتمال بازگشت آن طی پنج سال آینده برای او وجود دارد.
حالا “رودریگز” برای شکست دادن این احتمال، جزو نخستین افرادی در ایالات متحده خواهد بود که یک واکسن انقلابی و شخصی سازی شده توسط شرکت “بیوان تک” را دریافت می کند، واکسنی که از همان فناوری آران ای پیام رسان(mRNA) که در واکسن های کووید-۱۹ “فایزر” و “مدرنا” استفاده شد، برای مبارزه با سرطان استفاده می نماید.
البته واکسن های سرطان با کمک از فناوری mRNA یک حوزه جدید برای “بیوان تک” نیستند، چون که این شرکت ۱۳ سال پیش با هدف ایجاد درمان های سرطان تأسیس شد و در واقع به دنبال شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹ مجبور به گریز زدن برای ساخت واکسن این بیماری شد و توسعه واکسن سرطان را مدتی به حالت تعلیق درآورد.
حالا بعد از ساخت یک واکسن موفق برای جلوگیری از بیماری کووید-۱۹ که برای این شرکت یک پروژه جانبی بسیار سودآور بود، واکسن آزمایشی سرطان این شرکت در مرحله آزمایش بالینی فاز ۲ است که “رودریگز” هم بعنوان یکی از داوطلبان در آن شرکت می کند.
سرطان کولورکتال یا روده بزرگ که در دهه گذشته همواره در بین افراد زیر ۶۵ سال درحال افزایش بوده است، به علت نرخ عود نسبتاً بالا، توسط “بیوان تک” بعنوان یک هدف بالقوه برای توسعه واکسن انتخاب شده است.
این واکسن جدید و آزمایشی که می تواند تا ۲۰ جهش را هدف قرار دهد، سیستم ایمنی افراد را آموزش می دهد تا سلول های سرطانی را شناسایی کند، به آنها حمله کند و امیدوار است که بتواند آنها را نابود کند.
دکتر “اسکات کوپتز” استاد انکولوژی پزشکی دستگاه گوارش در مرکز سرطان “اندرسون” دانشگاه “تگزاس” توضیح داد: به جای استفاده ی بیشتر از شیمی درمانی سنتی، حالا در تلاش هستیم تا سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با سرطان تجهیز نماییم.
“کوپتز” کارآزمایی بالینی فاز ۲ این واکسن را در ایالات متحده رهبری می کند، در حالیکه آزمایشات بیشتر درحال جذب داوطلب در کشورهای بلژیک، آلمان و اسپانیا است که شامل ۲۰۰ نفر خواهد بود.
بیماران برای پیوستن به این کارآزمایی بالینی باید قطعاتی از دی ان ای سرطان را در خون خود داشته باشند که می تواند از راه بیوپسی مایع شناسایی شود. کل فرایند دریافت واکسن از بیوپسی تومور تا تزریق، حدود شش هفته طول می کشد. شرکت کنندگان در این آزمایش بالینی چهار ساله هر شش هفته یک مرتبه به مدت شش هفته یک دوز واکسن دریافت می کنند تا پاسخ های ایمنی در آنها ایجاد شود. بعد از آن هم تحت یک برنامه تزریق دو هفته ای برای حدودا یک سال و سپس هر دو هفته یک مرتبه قرار می گیرند.
واکسن های mRNA چند دهه است که مبحث جذابی در بین دانشمندان بوده است و همه گیری کووید-۱۹ این فناوری را برجسته کرد. پیشگیری یا درمان بیماری های مزمن مانند اچ آی وی و سرطان همچون امکانات به ظاهر نامحدود این فناوری است. در واقع، واکسن آزمایشی mRNA در آزمایش ها روی موش ها و میمون ها ثابت شده که بی خطر است و آنتی بادی و پاسخ های ایمنی سلولی لازم را در مقابل ویروس شبیه به HIV بوجود می آورد.
در حالیکه بیشتر واکسن ها حاوی یک باکتری یا ویروس ضعیف یا مرده هستند، این واکسن های جدید از مولکولی به نام “آران ای پیام رسان” یا به اختصار “mRNA” استفاده می نمایند. رشته های mRNA یا RNA پیام رسان، قطعات کوچکی از اطلاعات ژنتیکی هستند که بدن را در مورد چگونگی تولید پروتئین ها که بلوک های ساختمانی اساسی همه سلول ها هستند، راهنمایی می کنند. هدف واکسن mRNA چه برای کووید-۱۹ چه برای سرطان، آموزش سیستم ایمنی بدن برای هدف قرار دادن یک پروتئین خاص با استفاده از مواد ژنتیکی است. آن پروتئین در ویروس کرونا روی سطح ویروس می باشد و در عین حال می تواند یک پروتئین در سطح سلول تومور سرطانی هم باشد. هنگامی که سیستم ایمنی این پروتئین را شناسایی کرد، آنتی بادی ها یا سلول های T می توانند برای مبارزه و از بین بردن آن و همینطور سلول های حاوی آن تولید شوند.
شاید یکی از بهترین خصوصیت های درمان های mRNA سرعت آنها باشد. این درمان های سفارشی را میتوان با سرعت بسیار زیادی طراحی و تولید کرد و ما هنوز در ابتدای راه توسعه این فناوری هستیم که نشان داده است فضای زیادی برای امید به ساخت تعداد زیادی از واکسن های mRNA جدید دیگر وجود دارد.

منبع: