عاشق وب: بااینکه دو سال قبل برای ارزهای دیجیتالی در ایران با نوسان همراه بود، اما بالاخره تصمیم به قانونی بودن استخراج مشروط به پرداخت نرخ برق صادراتی گرفته شد و همین طور تلاش هایی جهت راه اندازی نمونه بومی رمزارز صورت گرفت.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا، هم اکنون به سبب شیوع ویروس کرونا در جهان، وضعیت اقتصادی در دنیا حالت ابهام به خود گرفته، برخی کارشناسان رکود اقتصادی را پیش بینی می کنند و برخی دیگر از تحلیل گران راه نجات را در تولید واکسن این ویروس می دانند. در این شرایط سرمایه گذاران به سبب ریسک بالا، اهتمام کردند سرمایه های خودرا به وجه نقد تبدیل نموده و و پشت بورس های مطرح در جهان را خالی کردند.
بااینکه تا قبل از این ارزهای دیجیتالی (Cryptocurrency) گزینه ای نسبتا مطمئن برای سرمایه گذاری در شرایط بحرانی به نظر می رسیدند، درعمل و در صورتیکه هنوز ثبات اقتصادی در ماه های آینده معین نمی باشد، ارزهای دیجیتال و در صدر آنها بیت کوین هم روندی مبهم را پیش گرفتند. بطوریکه در سه هفته اخیر، قیمت بیت کوین که ۱۰ هزار دلار را هم شکسته بود، در مدت زمان کوتاهی حتی تا ۴۰۰۰ دلار هم سقوط کرده و البته این روزها در شرایط نوسانی ۶۰۰۰ دلاری به سر می برد.
بیت کوین بعنوان اولین و معروف ترین ارز دیجیتال، در سال ۲۰۰۹ به وجود آمد و البته درحالی که تاریخ ورودش به ایران هم می تواند مربوط به همان زمان باشد، اما در دو سال اخیر باتوجه به روند صعودی افزایش قیمتی که تجربه کرده، طرفداران زیادی را برای خود دست و پا کرده است، چه ماینرهایی که به صورت مستقیم خودشان مبادرت به استخراج بیت کوین می کنند و چه افرادی که ازطریق صرافی های ارز دیجیتالی، به خرید و فروش رمزارزها می پردازند.
بیت کوین نوعی از پول الکترونیکی است و بمنظور امنیت بیش تر، حذف واسطه ها و ناشناس بودن طراحی شده و با استفاده از فناوری بلاک چین، به کاربران امکان پرداخت امن و ذخیره پول را بدون نیاز به ثبت نام یا استفاده از بانک ها و سازمان های واسطه می دهد. هرچند در جهان هنوز با رمزارزها برخوردهای متفاوتی می شود، برخی کشورها بیت کوین را به رسمیت شناخته و برایش قابلیت هایی که پول دارد را متصور می شوند، برخی دیگر بیت کوین را کالای سرمایه ای می دانند و مشخصات پول را برای آن لحاظ نمی کنند و برخی اساسا آنرا غیرقانونی می دانند.
جنجال ها درباره رمزارزها در ایران شاید بیش از همه چیز به سبب ماهیت رمزی و پیچیده آنها باشد و البته در سال های اخیر هم از جانب مسئولان چندان روی خوشی به بیت کوین و سایر رقبایش نشان داده نشده است. تا مدتی قبل، سفارش مسئولان این بود که افراد فعلا از ورود به این حوزه اجتناب کنند و حتی بانک مرکزی اطلاعیه ای منتشر نمود که به کارگیری ابزار بیت کوین و سایر ارزهای مجازی در تمام مراکز پولی و مالی کشور ممنوع است.
هرچند همان زمان محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- اظهار کرد اگر ارزهای دیجیتال خارجی در ایران فعالیت کنند و بتوانیم در بعضی معاملات خرد از آنها استفاده نمائیم، مفید خواهد بود و این ارزهای دیجیتال با وجود ضعف هایی که دارند، برای پرداخت های خرد تحریم را دور می زنند و کاربران می توانند از آن استفاده کنند. او حتی از کوشش برای بومی سازی ارزهای دیجیتال آگاهی داد و اظهار نمود سیاست هایی برمبنای توسعه فناوری ارز دیجیتالی وجود دارد.
البته بعد از گذشت چند ماه از ابلاغیه بانک مرکزی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام نمود این ابلاغیه بانک مرکزی ابطال شده و بدین ترتیب مقرر شده است با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران و سازمان بورس و اوراق بهادار سند توسعه ای برای نشر کریپتوها تدوین و ابلاغ شود.
یکی دیگر از دلایلی که مخالفت مسئولان برای کار کردن در حوزه رمزارزها و استخراج بیت کوین را سبب شد، افزایش مصرف برق در تابستان سال قبل بود. بدین صورت که با افزایش هفت درصدی مصرف برق در مقایسه با زمان مشابه سال ۹۷، مسؤولان مجاب شدند که استخراج کنندگان بیت کوین موجب این افزایش مصرف برق شده اند و بنا بر این دولت و وزارت نیرو راهی به دنبال برای ضابطه مند کردن این شرایط بودند.
در نهایت آیین نامه اجرایی استخراج فرآورده های پردازشی رمزنگاری شده در کشور ابلاغ گردید که به سبب آن، ضمن قانونی شمردن فعالیت ماینرها در ایران، حقوقی برای آنها در نظر گرفته و شروطی نیز برایشان گذاشته شد. همچون اینکه ضمن شناخته شدن استخراج رمزارز بعنوان صنعت شناخته شد و اعلام گردید قیمت برق این مراکز معادل متوسط نرخ برق صادراتی خواهد بود، هرچند این موارد چندان به مذاق انجمن بلاک چین و استخراج کنندان بیت کوین خوش نیامد و تعرفه های اعلامی را منجربه ریشه کنی این صنعت یا انحصار برای اقشاری خاص دانستند.
ازطرفی بخش خصوصی به درآمدزایی از راه استخراج بیت کوین اعتقاد داشته و اعلام نمود این صنف باتوجه به تعرفه برق از جانب وزارت نیرو نتوانسته فعالیتی انجام دهد و کسانی که به صورت خودجوش عمل می کردند، دست از فعالیت کشیدند. در صورتیکه به اعتقاد آنها استخراج بیت کوین نه فقط منجر به ارزآوری شده بلکه روشی برای مقابله با تحریم ها هم به شمار می رفت.
در این راستا بگفته انجمن بلاک چین، اقداماتی هم برای راه اندازی رمزارز بومی انجام شده، همچون چند پروژه ای که در ایران انجام می شود که نمونه نهایی آنها آماده است و در حالت پایلوت کار می کنند و برجسته ترین منفعت ارز مجازی بومی این است که با حفظ حاکمیت بانک مرکزی، گلوگاه بانک ها از تراکنش ها حذف می شود و می توان بدون نیاز به بانک ها اما با حفظ حاکمیت بانک مرکزی، تراکنش های مالی داشت.
البته انتقاداتی هم به رمزارز بومی وارد شده، همچون اینکه اگر توکنی در اختیار مردم قرار گیرد که هر توکن معادل یک ریال باشد، درواقع دیگر ارزی نیست، بلکه همان پول ریالی به صورت الکترونیکی است که جذابیت فناوری و سرمایه گذاری ندارد و دیگر اینکه پول مجازی داخلی پایه ریال بر بستر بلاک چین به خاطر سهولت انتقال بین مردم، نه جایگاهی از نظر فناوری دارد و نه جایگاهی از نظر ارزش سرمایه گذاری دارد و از آن استقبال نمی شود.
منبع: عاشق وب
More Stories
با حکم رئیس مرکز ملی فضای مجازی؛ سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی منصوب گردید
هدایای مدیریتی و لوکس تبلیغاتی
رئیس مرکز ملی فضای مجازی: سند حکمرانی داده در مراحل نهایی قرار دارد