آذر ۱۴, ۱۴۰۳

عاشق وب

سایتی برای دوستداران وب. اخبار روز فناوری اطلاعات را در سایت عاشق وب دنبال کنید

پیگیری رفع فیلترینگ توییتر در سال ۹۸، قفل توییتر باز نشد

Rate this post

به گزارش عاشق وب یک دهه از فیلترینگ توییتر می گذرد و با وجود وعده ها برای رفع فیلتر این شبکه اجتماعی که با مخالفت قضایی هم روبه رو شده، همچنان برای کاربران ایرانی بدون فیلترشکن در دسترس نیست، البته به استثنای مسئولان رده های مختلف کشور که گاها در این شبکه اجتماعی فیلترشده، حضوری پررنگ دارند.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا، تصمیم گیری درباره فیلتر یا رفع فیلتر یک شبکه اجتماعی یا انواع دیگر اپلیکیشن ها در حیطه اختیارات شورای عالی فضای مجازی و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این جلسات حق رای دارد اما به تنهایی تصمیم گیرنده نیست. با این وجود، محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- از همان ابتدای وزارت خود، وعده هایی برای رفع فیلتر این شبکه اجتماعی داده بود.
البته وعده رفع فیلتر توییتر به وزارت ارتباطات محدود نیست و بنا بر این حتی در سال ۹۷، اعلام گردید باتوجه به افزایش تقاضای عمومی و جامعه رسانه ای کشور برای رفع فیلتر توییتر و فعالیت جوانان و رسانه ها در این فضا، نامه ای با تایید و امضای هشت تن از اعضای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه (شش نفر از اعضای دولت و دو نفر از نمایندگان مجلس) برای دادستان کل کشور در خصوص طرح این مساله در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و رفع فیلتر توییتر ارسال شد.
هرچند بعد از آن عنوان شد فیلترینگ توییتر که با رای دادگاه صورت گرفته است و قابل طرح در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیست و درخواست برای رفع فیلتر توییتر منتفی شده و دیگر قابل طرح نیست و حتی معاون دادستانی کشور اعلام کرد، درخواست وزیر ارتباطات دائر بر طرح موضوع رفع فیلتر توئیتر در جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه درخواستی غیرقانونی و خلاف مبانی حقوقی است.
آذری جهرمی همین طور در یکی از اظهارات خود در همین شبکه فیلترشده اظهار داشته بود: «استفاده خیلی خوب من از توییتر نشان میدهد که من اعتقادی به محدودسازی یا فیلتر کردن شبکه های اجتماعی ندارم و معتقدم محدودیت ها به ایران لطمه می زند.» هرچند او همیشه در پاسخ به اینکه آیا برای حضور در توییتر فیلترشده از فیلترشکن استفاده می نماید، اعلام نموده که بجای استفاده از فیلترشکن، شرایطی فراهم شده تا برخی افراد و مسئولان باتوجه به مسئولیت شان می توانند از اینترنت بدون فیلتر استفاده کنند.
داستان فیلترینگ پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی نشان داده که علاوه بر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، دستور قضایی که دستی بالاتر است هم می تواند نقش اساسی در فیلترینگ داشته باشد که رفع آن حتی از عهده اختیارات کارگروه تعیین مصادیق هم خارج است. اما اینکه وزیر ارتباطات بارها به تلاش برای رفع فیلتر توییتر اشاره کرده و البته باتوجه به اختیاراتی که برای وزارت تعیین شده، تا کنون هیچ یک از این وعده ها عملی نشده، نیز قابل توجه است.
در نهایت بااینکه شبکه اجتماعی توییتر از سال ۱۳۸۸ فیلتر شده و به کرات برای رفع فیلتر شدن یا نشدن، مورد بحث رسانه ها و گاهی مسئولان قرار گرفته و حتی از وزیر ارتباطات تا دبیر شورای عالی فضای مجازی هم به آن واکنش نشان داده اند و البته خیلی از مسئولان هم در این شبکه اجتماعی حساب کاربری دارند، اما این مساله به نتیجه قطعی نرسیده و فیلترینگ توییتر هم با گذشت ۱۰ سال همچنان پابرجا است.